• Portada
  • Entrevistas
  • Eudald Calvo, alcalde d'Argentona: "Ens veiem obligats a assumir molta despesa en educació que correspon a la Generalitat"

Eudald Calvo, alcalde d’Argentona: “Ens veiem obligats a assumir molta despesa en educació que correspon a la Generalitat”

Actualizado el 11.06.2016 a las 09:19 LLUIS CASAJUANA / Sant Pere de Vilamajor

Eudald Calvo Català, amb només 30 anys, és l'actual alcalde d'Argentona gràcies al pacte de govern que manté amb PSC i Iniciativa per Catalunya després dels bons resultats aconseguits per Cup Argentona a les eleccions municipals de maig del 2015. ERC finalment va acabar sumant-se al pacte a principis d'any, un pacte que segons ell sembla tenir un llarg camí per recórrer en el futur. Des del febrer ocupa també la vicepresidència segona de l'Associació de Municipis per la Independència.

Eudald Calvo, amb només 30 anys, és l’actual alcalde d’Argetona gràcies al pacte de govern que manté amb PSC i Iniciativa per Catalunya després dels bons resultats aconseguits per Cup Argentona a les eleccions municipals de maig del 2015. ERC finalment va acabar sumant-se al pacte a principis d’any, un pacte que segons ell sembla tenir un llarg camí per recórrer en el futur. Des del febrer ocupa també la vicepresidència segona de l’Associació de Municipis per la Independència (AM

campanya_CUPA

Eudald Calvo durant la campanya electoral de les eleccions municipals de maig del 2015 que van acabar amb la seva investidura. Foto: CUP Argentona.

Ets una persona molt vinculada a l’esquerra independentista. En quines organitzacions havies militat?

Vaig començar militant a Maulets quan anava a l’institut i quan vaig entrar a la universitat em vaig ficar al sindicat d’alumnes dels països catalans (SEPC). I després a la CUP, fins ara.

Havies tingut alguna experiència anterior en l’administració pública?

Si, vaig estar treballant primer a l’ajuntament de Llinars del Vallès i al de l’Hospitalet en la part de recursos econòmics, i després vaig anar a petar a ports de la Generalitat, on gestionàvem tots els ports de Catalunya menys el de Barcelona i el de Tarragona. Actualment estic acabant un màster en hisenda autonòmica.

AMI_parlament

El 23 de maig de 2016 Carme Forcadell va rebre en audiència la nova comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), encapçalada per la presidenta, Neus Lloveras. Foto: CUP Argentona.

Et consideres un polític vocacional o més aviat circumstancial? És més dur del que esperaves?

Jo sempre havia tingut la il·lusió d’acabar sent alcalde tot i que entenc que és quelcom circumstancial, però sempre m’havia agradat. Més o menys la idea de com seria ja la tenia, tot i que hi ha dies que son durs. Potser el més dur en comparació amb el que m’esperava son alguns temes d’organització interna, que de vegades son complicats de gestionar. La gestió d’equips.

Ha crescut la participació a les assemblees durant l’últim any?

No, no ha crescut. La gent esta implicada amb la CUP i amb el govern però a mesura que van passant els mesos costa que la gent es mantingui. Sobretot el que costa és engrescar gent nova ja que la institució genera una dinàmica de molta feina i per tant és difícil compaginar-ho tot. La gent l’engresques per fer projectes però no hi ha molta gent que s’engresqui a participar del govern.

Es fa difícil compaginar la dinàmica i els tempos de l’assemblea amb els de l’ajuntament?

Els tempos de l’assemblea no podran arribar mai a ser els mateixos que els de la dinàmica institucional per tant en el dia a dia s’han de prendre moltes decisions que no poden esperar a l’assemblea. La clau és, primer, donar confiança als càrrecs electes, i després també fer una revisió crítica. Quantes més coses estiguin parlades prèviament menys conflictes hi haurà.

Eudald Calvo Català

Eudald Calvo Català. Foto: Lluis Casajuana

Creus que seria viable governar Argentona de forma assembleària?

Si tinguéssim una majoria molt forta de la CUP crec que s’hauria de tirar cap aquí però ara mateix això és un objectiu a mig o llarg termini, ara mateix no és viable. Nosaltres tenim un òrgan que funciona bastant bé que és el Consell de la Vila que fa les tasques d’assessor del govern. Allà hi ha representants de tot el teixit social i associatiu del poble i s’hi porten temes delicats. Ens reunim un cop cada tres setmanes.

Pots citar algun projecte de govern que hagueu impulsat des de Cup argentona?

Sí, per exemple la recollida de la brossa porta a porta que abans només es feia al centre i que ara estem exportant a tot el poble. Sempre s’havia dit que això no seria possible i que seria complicat però de moment està funcionant bé. Ara a l’octubre arribara el servei al barri del Cros i al gener a les urbanitzacions i ja quedarà tot cobert.

Heu impulsat també uns primers pressupostos participatius de mig milió d’euros oberts a les propostes de tots els veïns i veïnes. Ha funcionat?

Propostes n’hem rebut 250 que considerem que és una xifra força exitosa. Ara s’estan fent les taules de treball per gestionar aquestes propostes que també estan obertes a la participació de tot el poble. Aquestes taules de treball seran les que decidiran quins projectes tiren endavant i quins no. En un primer moment, la gent ens va enviar els projectes i nosaltres els vam pressupostar i ara el que estem fent és la valoració d’idoneïtat. Al final de tot el projecte hi haurà una votació oberta a tot el poble.

presupostos participatius

Els primers pressupostos participatius del municipi han estat un èxit. Els veïns van poder presentar les seves propostes fins a finals de Març. Foto: Lluis Casajuana.

Quin tipus de propostes heu rebut? Teniu intenció de repetir l’experiència l’any vinent?

Vam rebre tot tipus de projectes però sobretot vam voler que es focalitzés bastant en projectes d’inversió ja que era més quantificable i més intuitiu. Hem rebut des de fer més parcs infantils, una proposta de restaurar una masia, una proposta per posar flors a les faroles del poble, una proposta de menjador social, cobrir la piscina, arreglar carrers… La intenció és tornar a repetir-ho l’any vinent.

A nivell social, com està afectant la crisi al municipi? Creus que està creixent la desigualtat?

L’atur que hi ha ara mateix a Argentona és del 13% que comparat amb altres poblacions del voltant és una dada prou raonable. De totes maneres, el problema principal que ens estem trobant és el cas de les persones en situació d’atur cronificat, els nous pobres. Es tracta de persones que es van quedar a l’atur l’any 2008-2009, normalment persones joves, amb fills i en molts casos també amb hipoteques, a qui la crisi els va enfonsar el seu projecte de vida. Aquest nou model conviu amb el model tradicional de pobresa vinculat a famílies amb baixos ingressos, molt sovint desestructurades i amb situacions familiars molt complicades. Però aquest model tradicional no és tan conflictiu ja que d’alguna manera sempre han viscut en aquesta situació, no els ha vingut de cop com als altres, que els costa molt més d’assimilar la nova situació.

evolucio_atur

L'evolució de l'atur ha anat oscil·lant durant la nova legislatura. Foto: CUP Argentona.

Com feu front a aquest nou model de pobresa? Compteu amb el recolzament de les entitats socials del poble?

Fem el que podem, sempre intentant ajudar al màxim. Comptem amb el suport sobretot de Caritas i de Creu Roja que són les dues entitats més potents en aquest àmbit amb qui hem signat conveni. Són col·laboracions sobretot per pal·liar les situacions familiars més complicades i on de vegades l’administració pública no hi pot arribar.

Us veieu obligats a assumir molta despesa que en principi correspondria a la Generalitat?

Sí, sobretot en matèria educativa. Les escoles bressol són una competència que pròpiament no és del municipi i l’hauria d’assumir la Generalitat però no ho fa. També en matèria d’educació musical, on molts municipis tenen escoles de música. Nosaltres tenim un projecte d’educació musical a les escoles però no rebem cap suport de la Generalitat.

Ha augmentat o disminuït la despesa social respecte l’anterior legislatura?

De moment la mantenim. Hem vist que l’ajuda social és necessària però el que realment necessiten les famílies és tenir feina i portar una vida normal com la resta. Les ajudes de serveis socials són un pedaç necessari, però un pedaç.

deute_argentona

Catalunya Caixa i Bankia concentren el 75% del deute del municipi. Foto: CUP Argentona.

A nivell d’integració laboral, heu engegat alguna iniciativa al respecte?

Estem engegant una ajuda a les empreses per fomentar la contractació. L’ajuntament posa una part dels diners per donar una empenta a les empreses del poble per seguir contractant.

Argentona és un poble amb un teixit associatiu i cultural ric i dinàmic. Podries posar-ne algun exemple?

Tenim des d’entitats com els Diables, els Geganters, Garrinada, la Comissió de Festes del Cros… que són entitats molt lúdiques, fins a entitats com el Centre d’Estudis Argentonins o el Grup de Fonts que són entitats més centrades en el patrimoni i la cultura.

Respecte el patrimoni cultural, podries destacar algun projecte que hagueu engegat en aquest àmbit?

Bàsicament ara el que estem fent és la restauració de la Casa Puig i Cadafalch. Estem a la primera fase de la restauració i haurem d’engegar d’aquí poc la segona. El tema és que estem buscant finançament extern perquè són molts diners. En la primera fase vam aconseguir el suport econòmic de la Diputació, de la Generalitat i de La Caixa, i a la segona també és molt probable que rebem ajudes de la Diputació. Ara estem sondejant la Generalitat, que esta complicat, i és probable que tornem a trucar es portes d’alguna entitat financera. La idea és que estigui tot acabat el setembre del 2017.

premsa_argentona

Diferents mitjans s'han fet ressò de les iniciatives impulsades per CUP Argentona. Foto: Lluis Casajuana.

Creus que s’està produint la renovació generacional necessària per mantenir viu aquest teixit en el futur? Intenteu promoure la participació dels joves des de l’ajuntament?

Sí, a la majoria d’entitats es produeix renovació generacional encara que és lenta i de vegades costa. Fins i tot a les entitats de gent més jove la gent va plegant i hi ha relleu però no sempre és fàcil, de vegades hi ha un trencament i després costa recuperar el ritme.

Heu engegat ja alguna iniciativa relacionada amb l’acollida dels refugiats?

Sí. Nosaltres ens vam declarar poble d’acollida però encara no ha vingut ningú perquè a l’estat espanyol de moment només han arribat 18 refugiats i per tant és complicat. Nosaltres hem estat en contacte permanent amb el Fons Català de Cooperació que és l’organisme de la Generalitat que coordina aquestes qüestions i sembla ser que a partir d’aquesta setmana començaran a arribar de veritat. Al juny hem preparat un acte públic per informar sobre el tema al veïns. La intenció és acollir el màxim de persones que puguem. A banda, s’han penjat pancartes a l’Ajuntament i a La Sala denunciant la posició de la UE. Ara es realitzen concentracions cada dimarts per denunciar la situació en què es troben els refugiats.

ajuntament_argentona

"Vergonya, Europa". Argentona espera l'arribada dels refugiats els propers dies. Foto: CUP Argentona.

Creus que el tema sobiranista incomoda a algun partit de l’equip de govern?

No, perquè Iniciativa Argentona també són independentistes i el PSC té un posicionament força suau. Quan es parla de temes nacionals, cadascú al ple vota a la seva manera, tothom te llibertat de vot. Tenen assumit que l’alcalde és independentista i la majoria del ple també. Òbviament, quan se’ls pregunta directament, diuen que no són independentistes.

I per acabar: vau rebre el requeriment de l’Audiència Nacional per haver donat suport al 9N. Com està aquest tema a dia d’avui?

Els requeriments es van enviar als 288 ajuntaments que vam donar suport a la declaració de ruptura del 9N i després cada ajuntament ha fet el que ha volgut o ha pogut. Els ajuntaments que tenen alcaldia de la Cup no estan responent al requeriment perquè considerem que és un judici polític i per tant no els facilitarem les coses. Després hi ha alguns ajuntaments d’ERC que estan responent només que sí que es va aprovar i el dia que es va aprovar juntament amb una resposta política, i altres ajuntaments han entregat tota la documentació. Al cap i a la fi el requeriment va dirigit a l’alcalde que és qui decideix si contesta o no contesta, i jo no tinc cap intenció de contestar. A partir d’aquí pot passar qualsevol cosa. Podrien arribar a inhabilitarme per no atendre el requeriment. I també podria arribar un segon requeriment. És lent, ja es veurà.

requeriment_AN

El passat 11 d'abril els Mossos van entregar el requeriment de l'Audiència Nacional pel suport que Argentona va fer al referèndum del 9N. Foto: Lluis Casajuana.

Enlaces

Etiquetas

, , , ,

Comentarios

Captcha

Normas de uso

Se eliminará todo comentario ofensivo, contrario a las leyes vigentes o fuera del tema de la noticia.