• Portada
  • Sociedad
  • La important funció del Menjador Sant Joaquim a Mataró

La important funció del Menjador Sant Joaquim a Mataró

Actualizado el 26.05.2016 a las 10:56 SÍLVIA DOZ / VILASSAR DE MAR

El menjador social de Mataró atén les necessitats més bàsiques i treballa per a la integració de la població més marginal de la ciutat.

Mataró, com diu el seu alcalde David Bote a la darrera entrevista concedida al diari El Periódico el dia 18 de maig, és una ciutat complexa amb un preocupant quasi 20% d’atur i amb problemes de convivència entre una població diversa que, a alguns barris com a Rocafonda, té quasi una cinquena part d’extracomunitaris. Per afrontar realitats problemàtiques i complexes com la que el nou alcalde socialista descriu no n’hi ha prou amb l’acció pública, sinó que la mobilització social i les iniciatives privades hi juguen un gran paper.

En aquest context, el Menjador Social Sant Joaquim, el més gran del Maresme, va servir durant l’any 2013, any de màxima activitat, 91.321 àpats.


MENJADOR SOCIAL HISTÒRIC

Josep Mª Esquerra, director del Menjador Social Sant Joaquim. SÍLVIA DOZ

Josep Mª Esquerra, director del Menjador Social Sant Joaquim. SÍLVIA DOZ

Un menjador social atén la necessitat més bàsica de les persones, l’alimentació, i s’hi arriba a partir de derivacions dels Serveis Públics de l’Ajuntament o, en situacions no regularitzades, de Càrites.

El senyor Josep Mª Esquerra, el seu actual director, explica així la seva historia: “La Fundació és un servei privat. Té 216 anys d’història. Primer es va fer com un menjador pels treballadors de la fàbrica del senyor Miquel Albà i Andreu. Quan va ser gran, va fer un pacte amb les monges del menjador per a que continuessin fent un menjador pels pobres i des de llavors venim actuant.” Actualment, el menjar els arriba, majoritàriament, del Banc dels Aliments, però també compten amb la col·laboració ciutadana a partir, sobretot, de botigues i supermercats, i de famílies pageses que els regalen els seus excedents “Estem molt contents de poder-los donar tota aquesta verdura que aquí no tindria sortida”, afirma Carme Ramón, propietària d’una de les explotacions pageses de les Cincsènies que col·laboren amb ells.


VOLUNTARIAT

Tot el treball d’organització, cuina i servei del Menjador Sant Joaquim es porta a terme amb només 4 persones assalariades, 2 cuiners, 1 transportista i una altra persona amb feines polivalents, de 12 a 15 voluntaris i 4 monges de la caritat que s’hi dediquen a temps complet, ja que resideixen allà mateix.

Les raons que porten a les persones a dedicar el seu temps lliure a una tasca com aquesta són diverses, però potser les resumeixen força bé les paraules d’en José García, un dels voluntaris, que ens diu “jo potser ja tenia una certa inquietud però no tenia temps, però quan em vaig prejubilar vaig entendre que podia dedicar una part del meu temps lliure a aquestes persones que realment ho necessiten. T’ha d’agradar el que estàs fent, et sents realitzat moralment, com a persona, però no esperes res de res…”


USUARIS DIVERSOS

El perfil dels usuaris que fan ús del menjador social va fer un canvi durant la darrera crisis: “Abans de la crisis econòmica, el perfil de les persones era força general: persones excloses socialment, sense sostres, persones amb problemes d’alcohol o drogues, problemes mentals o amb famílies desestructurades. Però des de la crisis hi ha un nou tipus de persones: aquelles que han sofert un canvi radical a les seves vides, han perdut la seva casa i no tenen ajuda familiar. Ells però, venen buscant menjar, però no es perpetuen, només venen 1 o 2 mesos”, ens explica el Josep Mº.

Sant Joaquím compta amb la col·laboració de molts voluntaris. SÍLVIA DOZ

Sant Joaquím compta amb la col·laboració de molts voluntaris. SÍLVIA DOZ

El menjador ofereix diferents serveis depenen del perfil de persones: si són persones soles, els permeten esmorzar i dinar al menjador i els donen un entrepà per a sopar; en canvi, les famílies van a buscar un gran lot de menjar 1 o 2 cops a la setmana per a evitar als infants el contacte amb un ambient força deteriorat socialment. De tots els usuaris del menjador social d’aquests darrers anys, només un terç han estat població immigrant, fet que contrasta amb una opinió pública bastant confosa en aquest sentit.

Justament és aquesta població la principal causant, segons Josep Mª Esquerra, de la reducció al 2015 del número d’àpats servits, que van passar a 82.002, marcant per tant, per primera vegada en aquests anys, una baixada significativa d’un 10%. El senyor Esquerra afirma que algunes de les famílies usuàries en els anys anteriors han retornat al seu país d’origen. Tot i així, queden molt lluny encara els números d’àpats servits els anys anteriors a la crisis econòmica, amb 24.526 l’any 2007. Sembla restar encara un llarg camí, tenint en compte aquests 20% d’atur que continua havent-hi a la ciutat.

Com diu Josep Mª Esquerra “Hem de tenir esperança i il·lusió, sobretot il·lusió, en què el número d’usuaris continuarà baixant”, però sempre quedarà població que, en paraules seves, “l’estona que passen aquí s’ho passen bé, és l’únic moment del dia que comparteixen amb altra gent i els hi donem un somriure que això és de franc”. Per tant, la tasca del Menjador Social Sant Joaquim continuarà sent important a la capital del Maresme.


Etiquetas

, , , ,

Comentarios

  • 1 | mabada / 30.05.2016 / 19:03

    Es una labor loable. Espero que con el tiempo sus servicios sean cada vez menos necesarios, como señal de mejora del bienestar social.

Captcha

Normas de uso

Se eliminará todo comentario ofensivo, contrario a las leyes vigentes o fuera del tema de la noticia.