• Portada
  • Entrevistas
  • "El nostre ideal seria tancar la barraca tal com està plantejada ara i instaurar el consell obert"

“El nostre ideal seria tancar la barraca tal com està plantejada ara i instaurar el consell obert”

Actualizado el 26.05.2016 a las 11:00 Lluis Casajuana Alpens

Entrevista a Mercè Prat Perpinyà, regidora de Volem Vilamajor a l'ajuntament de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental)

Mercè Prat Perpinyà és activista vocacional i regidora de Volem Vilamajor a l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, un petit municipi del Vallès Oriental amb una població aproximada d’uns 4.000 habitants. Amb una àrea de 35 km² és un dels municipis més extensos de la comarca però alhora amb una de les densitats de població més baixes. Limita al sud amb Sant Antoni de Vilamajor, un municipi molt més petit però amb una densitat de població molt més alta que Sant Pere.

Al vostre programa aposteu clarament per mancomunar serveis amb Sant Antoni. Els beneficis per Sant Pere em semblen evidents però, en quin sentit seria beneficiós també per Sant Antoni mancomunar-se amb Sant Pere?

Jo penso que cada necessitat que sorgeixi en un municipi o l’altre hauria de ser valorada conjuntament pels dos ajuntaments, per tal de valorar si es tracta d’una necessitat compartida o no. I a partir d’aquí, si és compartida, mirar de sumar forces. Cal que obrim un diàleg permanent entre els dos pobles que ara encara costa que hi sigui. Aquesta coordinació seria beneficiosa pels dos municipis perquè optimitzaríem millor les inversions.

És aquesta la teva primera experiència dins la política institucional?

Sens dubte… de fet jo mai hagués entrat en política sinó fos perquè un grup de veïns i veïnes del poble estaven impulsant un projecte que em va tocar molt, un projecte comunitari en el què hi havia dues branques: una dirigida a fer coses pel poble, tipus un hort comunitari o un ateneu, i una altra més institucional que a mi mai em va cridar l’atenció. A mi em va atrapar la idea d’impulsar un viver de projectes que fossin beneficiosos per Sant Pere i Sant Antoni, i que un cop creats i impulsats des de Volem, s’independitzessin i caminessin sols, com ha estat el cas del Ateneu Popular de Vilamajor i molts d’altres.

No t’interessava lo política però has acabat de regidora…

Sí, així és… havíem de tenir un determinat nombre de gent a la llista i ens hi vam haver de posar tots. Jo no en tenia ganes però vaig dir “poseu-me on calgui” i em van posar de cap de llista. Va ser per mi un enrenou molt fort perquè la política es trobava lluny de les meves aspiracions en aquell moment però vaig acabar pensant que com el projecte m’agradava i confiava en la gent que hi estava ficada, havia arribat l’hora de posar la meva experiència al servei del que se’m demanava. És important però dir que aquest càrrec és rotatiu i que jo només l’ocuparé un any, que finalitza ara al maig. Ens anem tornant el càrrec.

Actes de Volem durant la campanya electoral de 2015

Actes de Volem durant la campanya electoral de 2015

En quin sentit creus que estar dins l’ajuntament pot beneficiar el vostre projecte?

Estar dins l’ajuntament ens permet tenir veu dins el consistori ja que jo actuo com a transmissora de les decisions que pren l’assemblea. Ara les nostres opinions es tenen en compte com mai abans havia passat en aquest poble, tant els consensos com els dissensos, que també portem als plens. Abans a la gent només se l’escoltava un cop cada quatre anys, quan tocaven eleccions. Ara el contacte és constant gràcies a la tasca d’enllaç que fem des de Volem. Per altra banda, estar dins ens permet tenir un accés directe a les fonts originals i poder informar als veïns sobre qualsevol assumpte del seu interès de forma directa, així com també ells poden canalitzar les seves demandes a través nostre.

Quina ha estat la teva major satisfacció com a regidora?

Segurament el fet de poder portar l’ordre del dia del plenari que se celebra cada dos mesos a l’assemblea de Volem perquè aquesta pugui posicionar-se sobre tots els punts. Després jo m’encarrego de traslladar tots aquests parers de l’assemblea al ple de l’ajuntament. També valorem molt positivament el fet de poder incidir en la pròpia forma de gestió del ajuntament, que creiem que cal regenerar posant-la al servei del poble. Costa molt fer entrar dinàmiques noves perquè el sistema actual és molt farragós i viu per alimentar-se ell mateix. Però per sort hi ha bon rollo amb l’equip de govern i se’ns escolta i se’ns respecta. Hi ha diàleg.

T’ocupa tot el dia la nova tasca política?

No. Els regidors i regidores de l’equip de govern sí que tenen un sou, però nosaltres no. Nosaltres només cobrem uns 50 euros per assistència els plens que destinem als projectes del poble. Precisament ara tenim uns 700€ estalviats i farem una assemblea per decidir entre tots en què ho gastem.

A Argentona enguany han fet uns primers pressupostos participatius de mig milió d’euros per decidir entre tots els veïns i veïnes en què els gasten… (ampliar informació)

Què bo! Aquí l’equip de govern va dir que aquest any es faria, i nosaltres ara estem insistint perquè facin una proposta per fer-los.

Com i quan va néixer Volem Vilamajor?

Hi havia gent de Sant Pere i de Sant Antoni que formava part de Procés Constituent, el partit que liderava Arcadi Oliveres i Teresa Forcades. Un dia van convidar l’Arcadi a fer una xerrada a Sant Antoni i va venir força gent. D’aquí es va anar teixint un grup de gent activista que va acabar esdevenint Volem Vilamajor. Això va ser el 2014, un any abans de les eleccions municipals quan ens vam presentar per primer cop.

Arcadi Oliveres durant l'acte de presentació de Volem Vilamajor.

Arcadi Oliveres durant l'acte de presentació de Volem Vilamajor.

Creus que Volem Vilamajor esta assolint els objectius que es va proposar en la seva creació?

Algunes coses sí i d’altres no. Per una banda hem aconseguit que el nostre projecte seguís creixent i hem fet una important labor de pedagogia al consistori introduint la veu dels veïns i qüestions molt rellevants com els criteris d’adjudicació pública. Però per altra banda creiem que aquesta part més institucional l’hem deixat feble de suport en comparació als altres projectes que portem. Haguéssim pogut fer més propostes, incidir més i no quedar-nos només amb els ordres del dia que es tracten al ple, com per exemple tot allò referent a la remunicipalització de l’aigua, que se’ns ha quedat a mitges. Però estem treballant molt.

L’òrgan de presa de decisions de la vostra organització és l’assemblea popular oberta a tots els veïns i veïnes del poble que feu setmanalment. La gent s’està implicant en el projecte com esperàveu?

Al principi va haver-hi molta afluència i ara ens hem quedat parats però no ha anat avall. Regularment som unes vint persones a l’assemblea. S’ha de tenir en compte que en general la gent que no està del tot acostumada a aquesta dinàmica assembleària i que per tant tot això és quelcom que cal construir de nou i això demana el seu temps.

Creus que seria viable governar el poble de forma assembleària?

El nostre ideal seria tancar la barraca tal com està plantejada ara i instaurar el consell obert, que és una figura que ja funciona en alguns ajuntaments de poblacions molt petites, fins a cent persones, però que creiem que també podria ser viable en pobles com el nostre. El consell és una assemblea de veïns que és qui pren totes les decisions. Els partits desapareixen tot i que es manté la figura del alcalde. Ara bé, caldria comptar amb el consens de tots els regidors que haguessin estat escollits democràticament per arribar assolir la seva viabilitat real.

L'assemblea de Volem Vilamajor reunida a Sant Antoni de Viamajor.

L'assemblea de Volem Vilamajor reunida a Sant Antoni de Viamajor.

En el teu dia a dia com a regidora, et trobes més condicionada per factors econòmics o polítics a l’hora de prendre decisions?

Totes les decisions que prenem s’han decidit prèviament en assemblea, i l’única línia vermella que tenim és treballar sempre pel bé públic. Intentem que quan s’obren concursos es facin en base a criteris com poden ser la situació d’atur, proximitat, discapacitats, cooperatives… De moment no hem aconseguit grans canvis però poc a poc anem posant les propostes sobre la taula.

Ets una persona molt vinculada al territori. Quina va ser la teva primera experiència dins l’àmbit del activisme social?

Tota la meva vida he tingut tendència a estar en la causa dels desafavorits. De ben joveneta vaig estar treballant a una empresa pública i em vaig ficar en el comitè d’empresa. Allà vaig veure que els sindicats també eren còmplices de tota la situació general i vaig acabar integrant-me a la CGT. Després sempre he estat vinculada amb el moviment de la participació ciutadana. La meva primera acció va ser una vaga de fam per fer una crida en favor de l’empoderament social a Cardedeu l’any 2002. Vam ser dues persones les impulsores però s’hi va acabar sumant molta més gent. Tot això s’emmarcava dins el context de la pràctica de la no violència que liderava en Lluís Maria Xirinacs, amb qui vam entrar en contacte en un moment en què aquí estàvem posant en marxa una nova plataforma política. També vaig estar nou mesos davant de la presó Model per una moguda molt forta que hi va haver a Terrassa en què van detenir molta gent compromesa vinculada amb l’activisme social. M’hi vaig passar nou mesos i onze hores al dia denunciant-ho a les portes de la presó.

Tens actualment alguna vinculació amb altres associacions o entitats del territori?

Vaig estar col·laborant amb l’ANC Vilamajor a la comissió d’immigració però com estic en moltes coses vaig haver de prioritzar. Ara soc a Volem i treballo en una entitat sense ànim de lucre en l’àmbit de l’educació. I, és clar, col·laboro amb tots els projectes que han sorgit de Volem!

Llavors deus estar al dia del tema de l’escola de primària Vilamagore. Se l’han carregat les retallades?

Sí, finalment l’han tancada. El Vilamagore era un projecte d’educació pública però amb un caire d’innovació pedagògica important i al començament va haver-hi famílies que no van acabar d’encaixar-ho del tot bé. Van sorgir alguns problemes… i les retallades han acabat servint d’excusa per fer net des del departament d’educació.

Com us posicioneu respecte el tema dels refugiats?

Nosaltres com a Volem vam fer la proposta a l’ajuntament de convertir-nos en poble d’acollida. A partir d’aquí va néixer Vilamajor Acull que és una altra de les branques dintre de Volem. Actualment hi ha una seixantena de persones que hi col·laboren voluntàriament i ja hem enviat uns 4 o 5 mil euros a les ONG’s que col·laboren sobre el terreny.

Ets partidària de la desobediència?

Jo soc totalment partidària de la desobediència, ara i sempre. Qualsevol llei que sigui injusta, tenim l’obligació de desobeir-la, no és només una qüestió d’opció. Quan ocupes un espai de responsabilitat com és la classe política, no es poden passar per alt les injustícies.

Mercè Prat Perpinyà

Mercè Prat Perpinyà


Enlaces

Etiquetas

, , , ,

Comentarios

Captcha

Normas de uso

Se eliminará todo comentario ofensivo, contrario a las leyes vigentes o fuera del tema de la noticia.